ניקוסיה – בירתה המחולקת של קפריסין

ניקוסיה Nicosia היא הבירה המחולקת של קפריסין והעיר הכי גדולה באי. שטח ההפקר בלב העיר של ניקוסיה הוא מהצלקות הבולטות של חלוקת האי עם הפלישה הטורקית בשנת 1974, יחדיו עם עיר הנופש פמגוסטה. את לב העיר, האולד טאון של ניקוסיה, חוצה הקו הירוק, הגבול של איזור החיץ החוצץ בין ניקוסיה ללפקושה מצפון. האולד טאון של ניקוסיה הוא המרחב ההיסטורי שהוקף בחומות והביצורים שבנו הוונציאניים במאה ה-16. בתוך החומות רחובות מפותלים וצרים שבראשם רחוב לדרה, רחוב הקניות המרכזי של העיר. על נתיב החומות שאר האטרקציות בעיר כגון מוזיאון קפריסין, כיכר השחרור, אנדרטת השחרור ושער פמגוסטה.

רחוב לדרה במרכז האולד טאון של ניקוסיה
רחוב לדרה במרכז האולד טאון של ניקוסיה

כמה זמן צריך לטיול בניקוסיה

לטיול בניקוסיה כדאי להקדיש חצי יום טיול.

 

מה חייבים לראות ולעשות בניקוסיה?

  • המוזיאון הארכיאולוגי של קפריסין Cyprus Archaeological Museum
  • שופינג ולאכול ברחוב לדרה Ledra Street ורחובות האולד טאון
  • ללכת על נתיב החומות הוונציאניות
  • תצפית נוף מראש מגדל שאקולה Shacolas Tower
  • ניקוסיה המתחדשת בכיכר אלפטריה Eleftheria Square
  • להציץ אל איזור החיץ ממגוון נקודות תצפית באולד טאון

 

מהי ניקוסיה?

ניקוסיה היא בירתה של קפריסין והעיר הכי גדולה באי המחולק. העיר מחולקת לשניים כאשר שני חלקיה הם הבירות של הצד היווני מדרום והצד הטורקי מצפון. העיר הטורקית לפקושה או קוצ'י לפקושה Kuzey Lefkoşa (צפון ניקוסיה) היא בירתה של הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין, המדינה של צפון האי שמוכרת רק על-ידי טורקיה. בלפקושה מתגוררים כשישים אלף איש. ניקוסיה היוונית היא העיר הכי גדולה באי, מתגוררים בה כרבע מליון תושבים.

כיר אלפטריה בניקוסיה
כיכר אלפטריה בניקוסיה
  • ניקוסיה שוכנת בחלק המרכזי של מישור מסאוריה בין רכס הטרודוס מדרום ורכס קיריניה מצפון
  • מרכז העיר של ניקוסיה יושב על גדתו הימנית (מזרחית) של נהר הפדיאוס Pedieos, הנהר הארוך בקפריסין שזורם מהמורדות הצפוניים של רכס הרי הטרודוס. הנהר ממשיך מזרחה לאורך מישור מסאוריה עד להשפכו לים התיכון במפרץ פמגוסטה מעט צפונית מהעיר פמגוסטה. מצפון ללפקושה הנהר מנקז גם את המורדות הדרומיים של רכס הרי קירניה

מרכזה של העיר הוא קו הגבול דה פקטו בין קפריסין וקפריסין הטורקית. לאורך קו הגבול איזור חיץ נטוש ברוחב של עשרות בודדות של מטרים במרכז עד מאות מטרים בפאתי העיר.

  • אזור החיץ נמתח לאורך 300 קילומטרים ממזרח למערב ובמרחב הכפרי רוחבו יותר מקילומטר
  • ניקוסיה היא העיר המרכזית היחידה בקפריסין (גם קפריסין הטורקית) שאינה שוכנת על חוף הים התיכון. היא הוקמה במקור על-ידי מתיישבים פינקיים אבל הייתה ישוב ספר עד הגעת הצלבנים לאי שהפכו אותה לבירה
  • לאחר הצלבנים, הוונציאנים בנו את העיר במהלך המאה ה-16 והקיפו אותה בחומה והעות'מאנים החריבו אותה בשנת 1570

עם השתלטות הבריטים על האי בשנת 1878 ניקוסיה התפחתה באופן מואץ. העיר הפכה למרכז הפיננסי והתרבותי של קפריסין, תהליך שהועצם לאחר עצמאות האי בשנת 1960.

ניקוסיה נפגעה באופן משמעותי עם כיבוש הטורקים בשנת 1974 ובשנת 1985 נמתח בה הקו הירוק שהפך לאזור החיץ, ממש בליבה. בתוך איזור החיץ פטרולים של האו"ם ובתים נטושים.

 

מפה של ניקוסיה

 

איך מגיעים לניקוסיה?

איך מגיעים לניקוסיה בטיסה?

נמל התעופה הבינלאומי בלרנקה (LCA) – נמל התעופה הבינלאומי של לרנקה שוכן מדרום לעיר, בחלק הדרומי של אגמי המלח. זהו נמל התעופה המסחרי הגדול בקפריסין שמחובר עם נתב"ג בלא מעט קווים של חברות תעופה שונות. נמל התעופה מחובר עם מרכז העיר בכמה קווי אוטובוס. ניתן להגיע באוטובוס גם ללימסול, איה נאפה וניקוסיה.

חברות התעופה הישראליות המפעילות קווים ישירים לנמל כוללות את ארקיע, אל-על וישראייר. חברות זרות כוללות את טוס איירליינס הקפריסאית, את אייגיאן איירליינס הייונית ועוד. ישנם גם קווי לואו קוסט של וויז אייר ולפעמים של חברות נוספות, כולל לא מעט חברות צ'ארטר. זמן הנסיעה מנמל התעופה לניקוסיה הוא כחמישים דקות.

 

איך מגיעים לניקוסיה ברכב?

ניקוסיה מחוברת היטב ללרנקה ולימסול ברכב. הכביש המהיר A1 מחבר את ניקוסיה עם לימסול במורדות המזרחיים של הרי הטרודוס. כביש הזה מתחבר עם ה-A2, הכביש המהיר שמחבר את ניקוסיה עם לרנקה. ניקוסיה היא גם בסיס היציאה הצפוני לרכס הרי הטרודוס בכיוון הר אולימפוס. הכביש הבינעירוני B9 מטפס על המורדות של הרכס מכיוון צפון ואילו הכביש הכפרי המקסים E903 מטפס על רכס הטרודוס מדרום לעיר ורץ ממש על קו הרכס.

ניקוסיה
ניקוסיה ורכס הרי הטרודוס מדרום

 

מתי כדאי להגיע לניקוסיה?

ניקוסיה היא עיר גדולה במונחים ים תיכוניים. זוהי אינה עיר תיירותית כמו שאר עריה הגדולות של קפריסין, אין לה חוף ים או אטרקציות תיירותיות מובילות אלא בעיקר מציעה את ההזדמנות לחוות את חיי יום יום של האי השכן. ניקוסיה היא ההווייה העכשווית של קפריסין האמיתית, עיר שעיקר פרנסתה היא ממסחר ופיננסים ואיזור החיץ כצלקת הכי גדולה למצב הפוליטי המתוח באי.

  • הכי כדאי לבקר בניקוסיה בכל העונות מלבד הקיץ. אבל בואו נהייה ריאלים, ניקוסיה אינה יעד תיירותי בלעדי וכמעט כל מי שמגיע אליה בה במסגרת נופש וטיול באי, בעיקר בעונת הקיץ. ניקוסיה היא גם לא עיר לינה, יש בה מלונות אבל לא כדאי להתמקם בה לטיול באי. זוהי עיר ליום טיול אחד. אם באים לנופש בקפריסין כדאי להתמקם בחופים ואם באים לטיול באי כדאי ללון בכפרים בהרי הטרודוס או בערי החוף
  • הקיץ בעיר חם מאוד ויבש. האולד טאון של העיר בנוי היטב לימים הקשים של השמש הקופחת והוא מוצל ברובו גם מצל הבנייה צפופה וגם עם כירויים שנמתחים מעל רחובות השופינג המרכזיים
  • חודשי האביב מושלמים לביקור בעיר. מזג האוויר נעים מאוד, לרוב שימשי ולא חם מדי. המרחב סביב העיר בחודשי האביב מקסים גם כן, כולל המורדות הצפוניים של הרי הטרודוס. באביב שעות השמש ארוכות, הנחילם שוצפים ויש המון ירוק בעיניים לעומת הצהוב של הקיץ
  • למי שמגיע לנופש בקפריסין בחגי תשרי או פסח, כדאי מאוד גם לטייל באי (הים לא כזה חם!) ולהגיע גם לניקוסיה
  • החורף בניקוסיה כייפי מאוד, רק בלי התיירים. זוהי עיר מרכזית שבניגוד לפאפוס למשל, פעילה במשך כל השנה
ניקוסיה
ניקוסיה

 

כל מה שיש לראות ולעשות בניקוסיה

רחוב לדרה Ledra Street והאולד טאון

האולד טאון של ניקוסיה הוא המרחב של העיר העתיקה שמוקף על-ידי נתיב החומה שבנו הוונציאנים במאה ה-16. זהו מרכזה התיירותי של העיר, עם רחובות ים תיכוניים מבולגנים, סמטאות קטנות, כנסיות אורתודוכסיות יפות, מסגדים ובתים ישנים. את לב האולד טאון חוצה הקו הירוק וניתן לתצפת על הבתים הנטושים.

רחוב לדרה הצר הוא המרכז של העיר ניקוסיה ואחד הרחובות הכי כייפים לטיול באי. זהו רחוב עירוני במהותו, מצרך נדיר מאוד בערי קפריסין האחרות. במשך הקיץ הרחוב מקורה ברובו ותמיד מוצל, מה שמאפשר לברוח מהשמש הקופחת. ברחוב מסעדות, בתי-קפה חנויות מקומיות וחנויות של רשתות בינלאומיות. הרחוב נמתח מכיכר אלפטריה שבנתיב החומה ועד מעבר הגבול בקו הירוק.

 

מגדל שאקולה Shacolas Tower

מגדל שאקולה נבנה בשנת 1959 והיה המגדל הכי גבוה בקפריסין עד להפיכתה של לימסול לדאונטאון מודרני. המגדל אינו גבוה יותר מדי, יש בו רק 11 קומות אבל היתרון הגדול שלו הוא מיקומו. הוא שוכן ממש בלב האולד טאון של ניקוסיה, מעל רחוב לדרה ובראשו מרפסת תצפית ומוזיאון שהפכו ליעד תיירותי פופולארי.

אנדרטת השחרור על בבסטיונה של החומות הוונציאניות בניקוסיה
אנדרטת השחרור על בבסטיונה של החומות הוונציאניות בניקוסיה

החלק התחתון של הבניין הוא חנות ענק של הרשת השוודית H&M. מקומת התצפית של המגדל נוף מרהיב על כל ניקוסיה כולל על החלק הטורקי ועל איזור החיץ. בקומת התצפית צילומים והסברים על התפתחותה ההיסטורית של העיר.

 

כיכר אלפטריה Eleftheria Square

כיכר החירות היא הכיכר הגדולה והמרכזית של ניקוסיה. היא שוכנת בקצה הדרומי של רחוב לדרה על הנתיב של החומות הונציאניות. הכיכר עברה בשנים האחרונות מתיחת פנים ועיצוב ארכטיקטוני במטרה להפוך אותה למרכז של העיר ולעודד את תנועת האנשים בה. בחלק המזרחי של הכיכר, גם על נתיב החומה, נמצא בית העירייה של ניקוסיה.

 

החומות הונציאניות

החומות הוונציאניות או חומות ניקוסיה, היו שורה של ביצורים וחומות שהקיפו את העיר. חלק גדול מהחומות והביצורים שרדו והן כיום אתר תיירותי פופולארי. את החומות בנו הוונציאנים במאה ה-16 והן הקיפו את העיר הבנויה בעת זאת. ניקוסיה לא יצאה מהחומות עד להגעת הבריטים בסוף המאה ה-19. לחומות היו שלושה שערים מרכזיים, שער קירניה בצפון שכיום בשטח לפקושה, שער פמגוסטה ממזרח שעומד על תילו ושער פאפוס ממערב שלא שרד.

עד היום החומות נחשבות לאחת מיצירות המופת הכי מרשימות של סגנון הבנייה הוונציאני. במבט מלמעלה אפשר לראות את התכנון של החומות שכלל שמונה שיניים מבוצרות (מכונות ביצור Bastione). הדוגמה הכי יפה לשן כזאת היא ה-D'Avilla Bastion, היכן שבית העירייה של ניקוסיה. גם אנדרטת השחרור נמצאת בתוך בסטיונה. ישנם מסלולי הליכה לאורך החומות והביצורים, וסמוך לחומות מקטעים ירוקים במה שהיו פעם תעלות.

 

המוזיאון הארכיאולוגי של קפריסין Cyprus Archaeological Museum

האולד טאון של ניקוסיה
האולד טאון של ניקוסיה

המוזיאון הארכיאולוגי של קפריסין הוא ללא ספק המוסד המוזיאלי הכי חשוב באי הים תיכוני הקטן. בדומה למוזיאונים הגדולים של יוון כמו באתונה או הרקליון (הממצאים מהעיר קנוסוס בירת התרבות המינאית בכרתים) ההסתובבות במוזיאון מופרעת מהתחושה שהמוצגים היותר איכותיים כלל לא מוצגים בארצות המוצא אלא בלונדון או בברלין. ועדיין זהו המוסד הממלכתי של מדינת קפריסין בו ניתן לראות את כל הממצאים הארכיאולוגיים החשובים שנמצאו באי.

המוזיאון נפתח במקור על ידי הבריטים בשנת 1882 כתצוגה של הפריטים בפחות חשובים שנמצאו באי על-ידי ארכיאולוגיים בריטים. הסיבה העיקרית לפתיחת המוזיאון הייתה למנוע את שוד העתיקות האדיר שעבר על האי במהלך המאה ה-19. גדול השודדים היה הקונסול של ארה"ב בלרנקה לואיג'י פאלמה די קזנולה. די קזנולה הבריח מהאי 35 אלף פריטים שחלקם הגדול נהרס במהלך המשלוח לארה"ב. האוסף של די קנזולה מוצג כיום במוזיאון המטרופוליטן שבניו-יורק.

קפריסין הייתה יעד חשוב לכל התרבויות המרכזיות של הים התיכון מימי קדם. באי ממצאים יווניים חשובים החל מהתקופות המוקדמות כמו התרבות הקיקלאדית, המינאית והמיקנית ועד התקופה ההלניסטית. בעיר עברו גם הפיניקים, הרומאים והביזנטיים, כולם השאירו חותמות ברורים וחשובים במגוון גדול של אתרים שנחפרו ועבר וגם כאלו שהיום נחשפים. באוסף המוזיאונים עשרות אלפי פריטים ייחודיים שנחפרו באי.