מדריך – כל מה שצריך לדעת לפני שמגיעים לקפריסין

ריכזנו לכם בעמוד אחד סדרה של נושאים שחייבים לדעת לפני שמזמינים טיול לקפריסין. בנושאים: שפה, מטבע, טיסות, אשרות, אוכל יווני קפריסאי, תרבות, רכב ועוד

קפריסין היא אחד מיעדי הנופש הכי פופולארים בים התיכון. האי הגדול והחשוף הוא הקצה המזרחי של האיחוד האירופאי, אבל משלב את התרבות היוונית המפוארת יחדיו עם תרבויות המזרח התיכון. בחלקה דובר היוונית של קפריסין, או דרום האי, המון מה לראות ולעשות חוף מנופש בחופים המהממים של פאפוס, איה נאפה או לימסול.

קו החוף של פרוטראס
קו החוף של פרוטראס

 

מה עושים בקפריסין? – סוגי טיולים

נופש – מתחילת יוני ועד ספטמבר, עשרות מלונות נופש וריזורטים פועלים בחופי קפריסין. הנופש באי משלב בטן-גב על חופים חוליים מושלמים ושפע של אטרקציות כגון פארקי מים וטיולי טבע. בקפריסין ריזורטים של הכל כלול, מלונות נופש פרטיים קטנים, דירות להשכרה ליד החוף ועוד.

טיול עירוני – לימסול, לרנקה וניקוסיה הם מקום הבריחה הנהדר למי שרוצה קצת לצאת מקו החוף ולהכיר את הארץ יותר לעומק. בערים הגדולות של קפריסין שפע של מה לעשות כגון מוזיאונים חשובים, אתרים ארכיאולוגיים, רחובות מרכזיים לשופינג ועוד.

רוד טריפ – טיולי טבע ואתרים בקפריסין – אמנם האי ממש לא גדול, אבל אפשר לצאת בכייף לרוד טריפ בכבישי קפריסין (שימו לב שנוהגים בצד השמאלי של הכביש וההגה גם הוא בצד שמאל של הרכב). הטיול כולל את הערים הגדולות בחוף, את ניקוסיה, כפרי רכס הטרודוס והר אולימפוס.

 

מפה של קפריסין

 

איפה לנפוש בקפריסין?

פאפוס וקו החוף המערבי – החופים של פאפוס וקו החוף המערבי של קפריסין הם יעד הנופש המוביל באי. בפאפוס נבנו ועדיין נבנים בה שפע של אתרי נופש, ריזורטים ומלונות חוף. התיירות בפאפוס נהנית מהחופים הפוטוגניים של מערב האי, שכמה מהם נחשבים לאטרקטיביים ביותר בים התיכון. חופים כמו חוף סלע אפרודיטה, מרחצאות אפרודיטה בצפון וחוף המגדלור העירוני בין שני האתרים הארכיאולוגיים החשובים של האי.

איה נאפה וקו החוף המזרחי – איה נאפה היא אחד מיעדי הנופש לצעירים הכי חשובים בכל אגן הים התיכון. הכפר הקטן בקצה המזרחי של קפריסין, לא רחוק מקאפו גרקו (הקצה המזרחי של האיחוד האירופאי), הפך עם השנים למגנט של צעירים מכל רחבי אירופה (והמוני ישראלים לפני, במהלך ומיד אחרי הגיוס). לאיה נאפה חופים מרהיבים ותוססים בהם עשרות ריזורטים, מלונות נופש ובתי נופש שבכל קיץ הופכים את כל קו החוף המזרחי של קפריסין למסיבה אחת גדולה.

לימסול וקו החוף הדרומי – לימסול היא המטרופולין הגדול והמרכזי של קפריסין. העיר פרוסה על מפרץ אקרוטירי במפנה חוף דרומי-מזרחי ומרכזה הוא קו החוף בקרבת הנמל הישן של העיר והטיילת הארוכה. ממזרח לטיילת נמתח קו החוף הארוך של העיר. בשנים האחרונות קו חוף זה הפך ליעד נופש פופולארי ונפתחו בו רשימה מרשימה של ריזורטים לנופש כמה מהם אקסקלוסיביים מאוד. ממערב לעיר חופים מרהיבים והאתר הארכיאולוגי החשוב של קוריון.

בריכה של ריזורט נופש בלימסול
ריזורט יוקרה בלימסול

 

אשרות כניסה

נכון להיום לאזרחים ישראלים אין צורך בקבלת ויזה על מנת להיכנס לקפריסין. 

בקרוב (יש מצב שגם לא) תחל לפעול מערכת ETIAS של האיחוד האירופאי שמטיילים ישראלים (או כל מי שאינו אזרח של האיחוד האירופאי או של מדינות אמנת שנגן), יהיה מחוייב להירשם לה און ליין ולשלם סכום מסויים.

 

מטבע בקפריסין ואיך משלמים

המטבע בו משתמשים בקפריסין הוא המטבע האירופאי היורו או האירו. המטבע הכלל אירופאי החליף את הדרכמה הותיקה בשנת 2001.

  • התשלום בקפריסין הוא באירו Euro או EUR. הסימול של האירו הוא €
  • האירו מתחלק למאה יורו סנט euro cent (המונח הרומי לחלקי מאה)
  • ישנן מטבעות של סנט, 2 סנט, 5 סנט, 10 סנט, חצי אירו, אירו בודד ושני אירו. צד אחד של המטבעות הוא קבוע ומסמל את האיחוד האירופאי. הצד השני מוטבע ע-י המדינות השונות ויש בו סמלים לאומיים. מטבע השני אירו משמש בעיקר לציון אירועים מיוחדים של המדינות
  • ישנם שטרות של 5 אירו, 10 אירו, 20 אירו, 50 אירו, 100 אירו, 200 אירו ו-500 אירו. עיקר השימוש במזומן הוא בשטרות עד 100 אירו. שטרות ה-200 וה-500 די נדירים ויש מקומות רבים (בעיקר עסקי קטנים) שממש יסרבו לקבל אותם מחשש לזיוף
  • שיעור המע"מ בקפריסין עומד נכון להיום על 19 אחוז. יש מגוון מוצרים שפטורים ממס. למי שאינו אזרח האיחוד האירופאי ניתן לקבל החזר מע"מ על מוצרים ששוויים 50 אירו
  • ניתן לקבל החזר מע"מ על מוצרים בלבד (לא שירותים, רכב או מסעדות) שאתם לוקחים איתכם באריזה המקורית שלהם (סגורים) ושעלותם 50 אירו בקבלה אחת (לא צירוף של כמה מוצרים)
  • תזכרו להקדים מעט לנמל התעופה על מנת לקבל את חתימת פקיד המכס ולהגיש את בקשת ההחזר
פלמינגו באגמי המלח של לרנקה
פלמינגו באגמי המלח של לרנקה

 

עלויות טיול בקפריסין

בשורה העליונה – קפריסין (היוונית) אינה ארץ יקרה במונחים אירופאים (ויקרה מאוד יחסית ללחלק דובר הטרוקית שבצפון האי).

עלויות הטיול בקפריסין קשורות באופן ישיר לרמת הטיול והתקציב הזמין. אפשר להזמין בקפריסין ריזורטים יוקרתיים מאוד באוגוסט שעלותם גבוהה מאוד ואפשר גם לשכור דירות על החוף בלוקיישנים פחות יוקרתיים ולשם מחיר הגון ביותר. בקפריסין אפשר למצוא כל מיני דילים משתלמים אם סוגרים מקום זמן רב מראש ואם מתפשרים על רמת המלון

עלויות כלליות בקפריסין:

  • עלות לינה לזוג או משפחה – בין 200 אירו ויותר עבור ריזורטים לנופש. ככל שמתקרבים לאוגוסט ובאוגוסט בכלל המחיר עולה. אם לוקחים תכנית של הכל כלול או פנסיון מלא המחיר עולה כמובן אך זה מתקזז עם כך שלא מוצאים כסף במסעדות (חבל.. בקפריסין מסעדות ממש מעולות)
  • השכרת רכב – סביב 80 אירו ליום לרכב נוח למשפחה, תלוי בתקופת ההשכרה (שיא הקיץ או לא), בגודל הרכב והרמה
  • ארוחה במסעדה סטנדרטית – סביב ה-50 אירו למשפחה

בשורה התחתונה – בשקלול כלל העלויות, הטיול והנופש בקפריסין הוא מבין המשתלמים מבחינת שקלול עלות הטיסות, הלינה, הקניות, האוכל, הרמה הכללית ואיכות השירותים (אפילו בהשוואה לנופש בארץ שעלול להיות יותר יקר למרות שאין טיסה).

 

שקעים וחשמל

השקעים בקפריסין הם מסוג G ויש צורך במתאם על מנת לחבר מוצרי חשמל מהארץ. התדר בשקעים ביוון הוא של 50 הרץ והמתח הוא של 230 (כמו בישראל).

שקע סוג G
שקע סוג G

 

מה השעה בקפריסין? – איזור זמן ושעות חורף / קיץ

איזור הזמן בקפריסין הוא כמו בישראל – GMT + 2.

בקפריסין נהוג להזיז את שעות החורף ביום ראשון האחרון של חודש אוקטובר ולעבור לשעות קיץ ביום הראשון האחרון של חודש מרס.

 

טיסות לקפריסין

נמל התעופה הבינלאומי בלרנקה (LCA)

נמל התעופה הבינלאומי של לרנקה שוכן מדרום לעיר, בחלק הדרומי של אגמי המלח המפורסמים. זהו נמל התעופה המסחרי הגדול בקפריסין, שמשרת מלבד את תנועת התיירות, גם את כל תנועת התעופה למדינה הקטנה. נמל תעופה זה פעיל במשך כל השנה ומחובר עם נתב"ג בלא מעט קווים של חברות תעופה שונות. נמל התעופה מחובר עם מרכז העיר בכמה קווי אוטובוס. ניתן להגיע באוטובוס גם ללימסול, איה נאפה וניקוסיה.

חברות התעופה הישראליות המפעילות קווים ישירים לנמל כוללות את ארקיע, אל-על וישראייר. חברות זרות כוללות את טוס איירליינס הקפריסאית, את אייגיאן איירליינס הייונית ועוד. ישנם גם קווי לאו קוסט של וויז אייר ולפעמים של חברות נוספות, כולל לא מעט חברות צ'ארטר. עיקר הפעילות בקו נתב"ג לרנקה היא כמובן במשך הקיץ, אז העיר היא יעד אדיר לנופש, כולל איה נאפה השכנה, או חציית הגבול צפונה.

 

נמל התעופה הבין-לאומי של פאפוס (PFO) Paphos International Airport

נמל התעופה של פאפוס הוא נמל המשנה של קפריסין, אחרי הנמל של לרנקה. שדה התעופה שוכן על קו החוף דרומית ממרכז העיר בתחומי הכפר אכליה Acheleia, במרחק נסיעה של עשרים דקות ממרכז העיר. הוא הוקם בשנת 1982 כחלק מתכנית ממשלתית לפתח את פאפוס כיעד תיירותי ועד היום עיקר פעולתו היא בעונת התיירות, מהאביב עד הסתיו. זהו שער הכניסה העיקרי של התיירים לקפריסין ולריזורטים המעולים שבחופים ליד פאפוס.

מטוס נוחת מעל לרנקה
מטוס נוחת מעל לרנקה

 

השכרת רכב ונהיגה בקפריסין

דבר ראשון שחייבים לדעת על הכבישים בקפריסין – הכל הפוך. בקפריסין נוהגים הצד השמאלי של הכביש ובהתאם, ההגה ברכבים נמצא הצד השמאלי של הרכב. לנו כישראלים שלא מורגלים בנהיגה בריטית זה יכול להראות מעט מוזר, אז קחו בחשבון שצריך קצת זמן להתרגל לנהיגה ההפוכה, אבל מי שיש לו מעט מיומנות יצליח להתגבר על האתגר במהרה.

  • הנהיגה בצד שמאל זה הדר היחידי כמעט שזהה לבריטניה, שאר האלמנטים של הנהיגה בכבישי האי, מזכירים הרבה יותר את יוון
  • זוהי נהיגה ים תיכונית במהותה (די דומה גם לישראל), עם פה ושם להידחף, קצת לגנוב רמזורים, לעיתים לצפור ולדחוק בנהגים שלפני וגם לעקוף לעיתים בפראות כי מהירות הנהיגה היא המלצה בלבד
  • היות ואנו מורגלים כישראלים לאופי נהיגה שכזה, צריך להיות סבלניים ולזרום, אבל בטח לא להתחיל לנהוג בפראות

בקפריסין ישנם כמה כבישים מהירים המסומנים באות A, שהציר הראשי הוא נתיב ה-A1 מניקוסיה ללימסול שהופך ל-A6 שממשיך עד פאפוס. ה-A2 וה-A5 מחברים את לרנקה עם ה-A1, הראשון בכיוון ניקוסיה והשני בכיוון לימסול.

הכבישים המשניים בעיר מסומנים באותיות B או באותיות אחרות לפי רמתם. רמת הכבישים באי היא לא רעה בכלל, יש פה ושם כבישים פחות איכותיים בעיקר באזורי הספר בהרים.

 

טיפים שווים להשכרת רכב בקפריסין

  • כשאתם משווים בין הצעות שונות – השוו את המחיר של כלל החבילה  – גם הרכב עצמו, אבל גם עם כל התוספות כמו ביטוחים, נהג נוסף, ק"מ לא מוגבל וכד'.
  • רישיון נהיגה בינלאומי – הכינו מראש גם רישיון נהיגה בינלאומי מודפס. ניתן להוציא באחד מסניפי ממסי ובחנויות אופטיקה מורשות.
  • כרטיס אשראי בינלאומי – נהג הרכב השכור המיועד חייב לשאת עליו גם כרטיס אשראי בינלאומי (כלומר שפתוח לשימוש בחו"ל), עדיף כרטיס שעל שמו. זה ממש קריטי להשכרה ולא מעט נוסעים נתקעו בלי אפשרות לאסוף את הרכב בגלל שלא מילאו את ההנחיה הזו! (ההזמנה עצמה יכולה להתבצע גם על כרטיס אשראי אחר אך חבל להסתבך ועדיף על שם הנהג).
  • הורידו מהארץ אפליקציות ניווט לטלפון (או מכשיר GPS) – אבל רק כאלו שמאפשרות ניווט ללא חיבור אינטרנט קבוע (הנה כמה המלצות…), זה יחסוך לכם שעות של טעויות וחיפוש במפות. אם אין לכם אפשרות אז תוכלו לשכור GPS מחברת ההשכרה אבל זה יקר מאוד ולא תמיד זמין, ולרוב כבר מגיע Built in בתוך הרכב ללא תשלום.
    כמובן שניווט עם אפליקציית ניווט בזמן אמת תמיד עדיף אבל היא תפעל רק אם רכשתם חבילה או כרטיס סים / eSIM ליוון…
    אם מסתמכים על מכשיר פרטי – זכרו להתקין את מפת קפריסין עוד לפני הטיסה, ובכל מקרה מומלץ לקנות מפת כבישים טובה מנייר שתהיה לגיבוי.
האי בניסי ביץ' באיה נאפה
האי בניסי ביץ' באיה נאפה

 

השפה היוונית

השפה היוונית של היום מבוססת על הדיאלקטים של יוון העתיקה. יוון העתיקה צמחה על בסיס הדיאלקטים של השבטים היונים, הדוריים והאיוליים, אבל בעיקר על בסיס היוונית האטית, הדיאלקט העתיק שהיה מדובר באתונה הקלאסית.

השפה היוונית מבוססת על האלפבת האטי שהושפע מהפיניקי. האלפא, בתא, גמא דלתא… הם הכתב שמשתמשים בו כיום ביוון.

האלפבית היווני
האלפבית היווני

 

איפה ומתי לטייל בקפריסין? – לפי עונות ומזג האוויר

עיקר הביקור בקפריסין הוא עונתי וכמעט כל מי שמגיע לאי בא החל מסוף האביב ועד תחילת הסתיו.

הקיץ בקפריסין מתחלק בעיקר בין אופציות לנופש בחופים האטרקטיביים ביבשת ואופציות של טיול הררי נעים בכפרים במעלה רכס הטרודוס. הקיץ היא העונה הכי עמוסה בתיירים בכל קפריסין, בעיקר של נופשים בשלוש רצועות החוף – פאפוס, לימסול ואיה נאפה.

האביב הקפריסאי דומה מאוד לאביב בכל רחבי אגן הים התיכון. הטמפרטורות לרוב נוחות, בין קריר לבין חם, יש פה ושם ימי גשם אבל לא משהו שיכול לחרב את הטיול כולו. בתקופת האביב המרחב הכפרי כולו פורח, יש עוד שלגים במעלה הפסגות וממש כיייף לטייל ברוגע ולהכיר את השכנה ממערב.

בחורף קפריסין היא יעד נהדר לטיול, בעיקר בשל מזג האוויר המתון. אמנם כל מה שקשור לתעשיית הנופש סגור, אבל זה הזמן להכיר את ערי קפריסין בחיי היומיום שלהן. בחורף פועל גם אתר הסקי בהר אולימפוס, שמציע דיל לבן משתלם מאוד.

הסתיו בקפריסין הוא לא עונה טובה לטיול או נופש. עונת הנופש מסתיימת רשמית באוקטובר ולאחר מכן המון מקומות פשוט נסגרים. הסתיו הקפריסאי יכול להיות גשום וסוער ומזכיר מאוד את מזג האוויר בארץ.

ריזורטים בחוף פאפוס
ריזורטים בחוף פאפוס

 

אוכל יווני קפריסאי

האוכל הוא חלק חשוב מהתרבות הקפריסאית ואחד הדברים הכי חוויתיים לתיירים המטיילים באי. המטבח הקפריסאי יווני מתבסס בעיקר על גבינות כבשים, ירקות טריים, עשבי טיבול, דגים ובשר של כבש, עיזים או חזיר. הגבינה הידוע ביותר ביוון היא גבינת החלומי שנחשבת לאוצר לאומי. המאכלים הקפריסאים מתבססים גם על יוגורט ובצקי פילו ועל הכנת מאזטים. במטבח הפקריסאי גם המון השפעות מזרח תיכוניות בעיקר טורקיות כולל קבבים, שווארמה, לחמעג'ון ועוד.

המשקאות הקפריסאי האלכולוהלי המוכר ביותר הוא הזיווניה Zivania, סוג של ברנדי המזוקק מגרעיני ענבים.

 

חגים, מועדים ואירועים מיוחדים

רוב תושבי חלקה היווני של קפריסין הם אורתודוכסים מבחינת התפיסה הדתית שלהם (רובם חילונים אבל מציינים באדיקות את האיקועים הדתיים כחלק מהמסורת) ורוב החגים קשורים לאלמנטים הדתיים של הנצרות האורתדוכסית. החגים המרכזיים הם:

  • חג המולד – 24 לדצמבר (ערב חג המולד) עד ה-26 לצמבר (הבוקסינג דיי)
  • חג הפסחא – תאריכי החג נקבעים לפי יום ראשון הראשון אחרי הירח המלא שלאחר יום השוויון של האביב (21 למרס)

ימים מיוחדים על בסיס דתי או מסורתי:

  • האפיפני Theophánia – נחגג ב-6 לינואר לציון ביקור המאגים אצל המשפחה הקדושה בעת לידת ישו (מקביל לחג המולד של העולם הסלאבי)
  • יום העצמאות היווני Eortasmós tis Ellinikís Epanástasis tou 1821 – מצוין ב-25 למרס לכבוד המהפכה של שנת 1821.
  • יום העצמאות של קפריסין – מצוין ב-1 באפריל
  • הסילבסטר – היום האחרון של השנה ה-31 לדצמבר

בימים אלו לרוב יש חופש מהעבודה ונערכים אירועים מיוחדים בכל רחבי יוון.

ימי ראשון הם לרוב גם ימים חופשיים (המקבילה שלנו לשבת), חלק מהחנויות סגורות או ששעות הפתיחה מתקצרות.

סלע אפרודיטה ליד פאפוס
סלע אפרודיטה ליד פאפוס